Кога Ви е необходим ПТП?

Ако органите на КАТ са Ви напомнили любезно, че "техническият Ви преглед скоро изтича" или сте си купили употребяван автомобил, който си има стикер, но за нищо на света не бихте го подкарали, докато не се убедите лично, че е безопасен, или Вашият Началник транспорт Ви е наредил до края на седмицата служебният автомобил да мине ГТП, или... Какъвто и да е случаят - говорим за едно и също: "Периодичните прегледи са задължителни за всички регистрирани в Република България ППС без тези на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга." (Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г.)

И точно тук е уместно да направим едно пояснение - въпреки широко разпространената употреба на абревиатурата ГТП, по-точното наименование на техническия преглед не е „годишен“ а „периодичен“, тъй като не всеки автомобил подлежи на технически преглед на годишна база. Таксиметровите автомобили, например, трябва да минават ПТП (Периодичен Технически Преглед) на всеки шест месеца. На половин година са и ПТП на товарните автомобили над десет години. От друга страна, фабрично новите леки автомобили минават годишен технически преглед чак на третата година от първоначалната си регистрация. Справка с Наредба № Н-32/16.12.2011 г.

Check list

Проверете в коя категория попадате:


  • Леките автомобили са длъжни да се явят на ПТП веднъж в годината. В този случай можем да говорим за ГТП.

  • Новите автомобили подлежат на ПТП чак на третата година от първата си регистрация, като вторият преглед се извършва две години след първия. След петата година се явяват ежегодно.

  • Таксиметровите автомобили са длъжни да се явяват на ПТП на всеки 6 месеца.

  • Товарните автомобили на възраст над 10 години също са задължени да минават ПТП през 6 месеца.

NB! Не забравяйте, че ПТП е валиден до датата, написана в талона за преглед.
Нашият съвет: Не чакайте последния момент!


Какво Ви необходимо за един ПТП?

За да премине прегледът на Вашето ППС бързо и ефективно, препоръчваме да си направите предварително резервация по телефона и да се явите в уречения час с измит автомобил и пълен комплект документи:

  1. Регистрационен талон на автомобила – част I и част II (голям и малък талон), като се допуска и ксерокопие на големия талон.

  2. Полица от валидна застраховка гражданска отговорност. Ако нямате, можем да Ви направим застраховка ГО на място при преференциални условия за клиенти на КТП Ратола Сервиз. Моля, заявете услугата когато си записвате час за ПТП.

  3. Ако автомобилът има газова уредба, трябва да разполага със стикер "GAS" на задното стъкло (удостоверението за ПТП удостоверява и изправността на газовата уредба).

  4. Документ за платен данък МПС.

  5. Документ за самоличност на лицето, което представя автомобила на ПТП.

NB! Опитът и уменията на комисията, извършваща техническия преглед, са от огромно значение за качеството на услугата.
Нашият съвет: Не оставяйте Вашата сигурност на случайността - доверете се на експертите по безопасността на МПС!


Пакети за корпоративни клиенти

За клиентите, поддържащи автопаркове от над 5 автомобила или извършващи услуги в областта на транспорта, предлагаме изгодно пакетно обслужване, включващо всички необходими за тяхната дейност технически прегледи, застраховки, консултации, административни, юридически и счетоводни услуги. Ако Вие сте корпоративен клиент, обърнете се към г-н Галин Бахов, Изпълнителен директор на Ратола, за изготвяне на индивидуална оферта, съобразена с Вашите нужди.

Check list

Галин Тодоров Бахов е Магистър по Икономика от УНСС - София със задълбочени познания в областта на транспортните системи и Периодични Технически Прегледи на ППС. Работил е като консултант към "Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения" в 40-то, 41-во и 42-ро Народно събрание на Република България и лектор в катедра "Икономика на транспорта" на УНСС – София. Участвал е като консултант при създаване и актуализиране на нормативната уредба в областта на транспорта и периодичните техничeски прегледи на ППС с компетентния орган - Министeрство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. Бил е също Председател на УС на “Асоциация на собствениците на технически пунктове” и е извършвал консултации по хармонизиране със законодателството на ЕС на:


За връзка с отдел "Корпоративни клиенти" и приемна "Частни клиенти", моля, последвайте този линк.


Petronas Syntium с °CoolTech

Синтетични моторни масла за върхови постижения

Одобрени от Mercedes
Научете повече...

Petronas Syntium motor oils

PowerXtra - сила от BRABUS

Допълнителна мощност и по-нисък разход на гориво

за Вашия Mercedes
Научете повече...

BRABUS PowerXtra

Hella™ Daytime Running Lights

Универсалните дневни светлини Hella™ от официалния вносител

в България Ratola
Научете повече...

Hella daylights

Magneti
Marelli™

Купете оригиналните чистачки MM от Ratola - официалeн вносител

Промо цени от 5.60 лв.
Научете повече...

MM promo wipers